Älä purista finnejä! Asiantuntija kertoo miksi

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Finnien ja pienien näppyjen noustessa ihon pinnalle monikaan ei pysty olemaan koskematta niihin. Tulehtumisriskin vuoksi finnit tulisi jättää rauhaan, mutta valkoisen pään ilmestyessä näpyn pintaan vain harva voi olla puristamatta sisältöä ulos.

Ihotautilääkärin mukaan finnien puristelemista tulisi kuitenkin välttää vaikka näpyn puhkaiseminen olisi tarkoitus tehdä kuinka kliinisesti tahansa. Finniä puristaessa ihon alta tulee ihon pinnalle talin lisäksi myös bakteereja, jotka pahentavat tilannetta näppyä ympäröivällä ihoalueella.

Ihotautilääkäri Michelle Rodrigues kommentoi The Conversation -lehdelle, että lähes jokainen näppy katoaa vähitellen itsestään kun siihen ei koske. Näppyä puristaessa talin mukana ihon alta pinnalle työntyy myös kuollutta ihoa ja bakteereja, jotka voivat lisätä näppyjä ihossa entisestään ja saada ihon tulehtumaan. Bakteerit voivat myös tummentaa finniä ympäröivän ihoalueen.