Valtaosa Netflixin käyttäjistä hylkäämässä television

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Mediamaailman murros on viime vuosina yllättänyt pahemman kerran vanhat mediatalot, joista valtaosa oli vielä muutama vuosi sitten niin tuudittautuneita omaan erinomaisuuteensa, että media-alan vuosisadan suurin murros jäi huomaamatta. Printtimedia on jo lähes historiaa, ja televisiolle tulee käymään samoin.

Nuoret ympäri maailmaa eivät ole enää vuosiin pitäneet perinteistä televisiota varteenotettavana mediamuotona. AllFlicksin tuoreen kyselyn mukaan peräti 76 prosenttia Netflixin käyttäjistä ei näe perinteiselle televisiolle tulevaisuutta. Vain 24 prosenttia povasi televisiolle vielä pitkää tulevaisuutta, ja heidän yleisin perustelunsa olivat suorat uutislähetykset.

Netflixin katselijat ovat toki edelläkävijöitä, mutta heidän määränsä on ollut tasaisessa nopeassa kasvussa. Tällä hetkellä asiakkaita on noin 82 miljoonaa.

Televisio- ja elokuvayhtiöt haastanut Netflix on merkittävä osa kehitystä, jossa televisioyhtiöiden määrittelemä ohjelmavirta on muuttunut käyttäjän itse määrittelemäksi niin sanotuksi on demand -ohjelmavirraksi. Siitä paluu takaisin muiden päättämään ohjelmavirtaan olisi käyttäjille erittäin vaikeaa.

Netflix toi mukanaan esimerkiksi niin sanotun binge-katselun, jossa televisiosarjojen tuotantokaudet voi katsoa halutessaan yhteen menoon. Staran saamien tietojen mukaan Suomessa Netflixiä aiemmin vähätellyt MTV3 mahdollistaa vielä tulevan kesän aikana samankaltaisen katselutavan Katsomo-palvelun uudistuksella. MTV3 ilmoitti taannoin ”potkivansa Netflixiä munille”, mutta toisin kävi.

Netflix on ilmoittanut, ettei se pidä perinteistä televisiota enää edes uhkana menestykselleen. Sen sijaan Netflix pitää kilpailijoinaan muita verkon suoratoistopalveluja ja erityisesti urheilutapahtumia suorana verkossa lähettäviä yhtiöitä. Moni odottaa parhaillaan koska Netflix aloittaa omat suorat lähetyksensä esimerkiksi MM-kisoista, F1-osakilpailuista ja olympialaisista.