Aseiden säilytys kodeissa retuperällä – traaginen tilasto Yhdysvalloista

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

Tänä vuonna on uutisoitu moneen otteeseen siitä, miten Yhdysvalloissa yhä useammassa ampumistapauksessa ampujana on ollut lapsi tai jopa taapero. Yhdysvalloissa aseita säilytetään kotona yhä harvemmin lukituissa kaapeissa, minkä vuoksi pienet lapset saavat vaaralliset tuliaseet käsiinsä ja alkavat tutkimaan niitä kohtalokkain seurauksin.

Washington Post -lehti uutisoi, että tämän vuoden aikana on nähty hurjaa nousua ampumistapauksissa, joissa taapero on ollut aseen käyttäjänä. Viime vuonna tähän aikaan taaperoiden toimesta sattuneita ampumistapauksia oli ollut Yhdysvalloissa 18 kun niitä tänä vuonna on jo 23.

23 tapauksessa lapset yhdestä kolmeen ikävuoteen ovat löytäneet ladatun aseen ja ampuneet sillä vahingossa joko itseään tai toista perheenjäsentä. Suurin osa tapauksista on sijoittunut Georgiaan, Teksasiin ja Missouriin, joissa käsiaseet ovat yleistyneet eikä niitä piilotella enää kotona niin turvallisiin paikkoihin kuin aiemmin.