Maailman ensimmäinen vedenalainen yhtye – ällistyttävä näky keikalla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa Miljoonasade-yhtye esiintyi takavuosina veden alla tiettävästi ensimmäisenä yhtyeenä maailmassa, kun se heitti vuonna 1995 Rocktopus-keikan Turussa. Nyt suomalaisyhtye on saanut seuraa, sillä AquaSonic-kokoonpano on tiettävästi ensimmäinen vedenalainen rockyhtye.

Miljoonasade veden alla.

Verkossa julkaistuilla videoilla päästään seuraamaan, kuinka AquaSonic esittää musiikkia vedellä täytettyjen akvaarioaltaiden sisällä. Kokoonpano koostuu tanskalalaismuusikoista Laila Skovmandista ja Robert Carlssonista sekä Between Music -yhtyeestä. Jokainen muusikko esiintyy omassa akvaariossaan soittaen erikosvalmisteisia käsintehtyjä soittimia.

AquaSonicin verkkosivuilla projektia kuvaillaan muusikoiden, syvänmerensukeltajien, soitinvalmistajien ja tutkijoiden yhdeksän vuoden työn lopputulokseksi. Äänen tuottaminen pinnan alla ei ole helppoa, ja New Scientis -sivuston mukaan vokalistien täytyi opetella aivan uudenlainen tapa laulaa.

Perinteisten orkesterisoittimien vedenalaisten versioiden lisäksi AquaSonicin esiintymisessä kuullaan kahta varta vasten projektiin luotua soitinta, rotacordaa ja crystallophonea. AquaSonic tulee esiintymään Hollannin Rotterdamin Operadagen Rotterdam -tapahtumassa 27. toukokuuta.