Kiinassa keksittiin ratkaisu ruuhkiin – bussit kulkevat henkilöautojen yllä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinan suurimpien kaupunkien, kuten Pekingin ja Shanghain, jättimäisiksi paisuvat liikenneruuhkat ovat omaa luokkaansa. Nyt liikennetungoksia halutaan vähentää ottamalla käyttöön uudenlaiset, ruuhkien ohittamiseen kykenevät bussit.

Transit Elevated Bus on sähkökäyttöinen linja-auto, joka kulkee raiteita pitkin. Bussi olisi niin korkea, että se pystyisi ajamaan henkilöautojen yli ja näin ollen ohittamaan koviakin ruuhkia. Jokaiseen TEB-autoon mahtuisi CCTV-sivuston mukaan 1.200 matkustajaa.

Projektin tavoitteena olisi ruuhkien purkamisen ohella lisätä julkisten liikennevälineiden käyttöä ja vähentää saastumista. TEB-hankkeen johtavan suunnittelijan, Bai Zhimingin, mukaan bussit toimisivat metron tapaan, mutta niiden valmistus olisi nopeampaa ja halvempaa.

Hanke on vielä kehittelyasteella, ja suurimmat kysymykset liittyvät sen turvallisuuteen. TEB-busseja tullaan koeajamaan vielä tämän vuoden puolella Kiinan Qinhuangdaon kaupungissa.