180 asiantuntijaa vaatii Rion olympialaisten perumista – Zika-virus uhkaa!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Brasilian Rio De Janeirossa järjestettävät vuoden 2016 olympialaiset käynnistyvät alle 70 vuorokauden kuluttua. Nyt maailman terveysalan asiantuntijat suosittelevat, että kilpailujen ajankohtaa siirrettäisiin tai tapahtumapaikka vaihdettaisiin virusuhan vuoksi.

Olympiakilpailujen ajankohdan tai järjestyspaikan siirtämistä suositeltiin Maailman terveysjärjestölle suunnatussa avoimessa kirjeessä. Verkosta löytyvän kirjeen on allekirjoittanut yli 180 asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Joukossa on maailmankuuluja tutkijoita, tohtoreita ja lääkettieteen eetikkoja.

– Teemme tämän pyynnön, vaikka monet uskovat vakaasti tapahtuman olevan liian suuri epäonnistukseen, kirjeessä kerrotaan.

– Huolemme koskee maailmanlaajuista terveyttä. Zika-viruksen brasilialainen lajike on vaarallinen terveydelle tavoilla, jollaisia tiede ei ole havainnut aikaisemmin, tutkijat varoittavat.

Kansainvälinen olympiakomitea on ilmoittanut, ettei kilpailuja tulla siirtämään. Yhdysvaltojen tartutantautien valvonta – ja ehkäisykseskusten mukaan olympialaisten perumiseen ei ole kansanterveyteen liittyvää syytä. CNN-uutissivuston mukaan viranomaiset kuitenkin kehottavat raskaana olevia naisia välttelemään alueita, joissa virusta on tavattu runsaimmin.

Zika-viruksen epäillään aiheuttavan sikiöiden kehityshäiriötä ja Guillan-Barren tautia. Tauti leviää pääasiassa Aedes-sukuun kuuluvien hyttysten mukaan.