Testaa Alzheimerin taudin ensioireet maapähkinävoin avulla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Tauti rappeuttaa aivoja eniten yli 85-vuotiailla. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sen oireita voidaan testata jo varhain. Floridan yliopiston McKnight Brain Institute Center for Smell and Taste on paljastanut, että Alzheimerin taudin ensioireita voidaan testata maapähkinävoin avulla.

Testissä mitataan välimatka, jonka päästä henkilö haistaa maapähkinävoin. Aivohermojen toimintaan oleellisesti liittyvä hajuaisti kertoo hyvin kognitiivisesta heikkenemisestä. Tutkimukset osoittavat, että ruokavaliolla voi hidastaa merkittävästi iän myötä tapahtuvaa kognitiivista heikkenemistä.

Välimerellinen ruokavalio, punaviini ja viski ovat tutkimusten mukaan kohtuukäyttönä edesauttaneet Alzheimerin taudin ehkäisemistä. Myös hyvin pieninä annoksina nautittuna kannabiksessa oleva psykoaktiivinen yhdiste THC voi hidastaa merkittävästi Alzheimerin tautia aiheuttavan amyloidiplakin muodostumista aivoihin.