Yleinen harhaluulo kumottiin: Tätä leivänpaahtimen numerot tarkoittavat

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Varhaisimmat leivänpaahtimet kehitettiin jo 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, kun ihmiset tahtoivat leipäpalansa lämpimänä ja rapeana. Tätä nykyä leivänpaahdin löytyy lähes jokaisesta keittiöstä. Harva kuitenkaan tietää, miksi leivänpaahtimessa on oma luvuilla varustettu säätönappulansa ja mitä asteikon numerot ylipäätään tarkoittavat.

Netissä kiersi muutama vuosi sitten huhu, jonka mukaan kaikkien leivänpaahtimien numeroasteikko tarkoittaisi paahtamiseen käytettyjä minuutteja, eikä paistoastetta. Koska juoru on lähtenyt uusintakierrokselle, päätimme julkaista Tom Scottin toteuttaman videon aiheesta. Todellisuudessa leivänpaahtimessa näkyvillä numeroilla ei ole yhtä universaalia merkitystä.

Leivänpaahtimen numerot määrittelevät sen, missä vaiheessa leipä ponnahtaa ulos keittiökoneesta. Paahtimien toimintamekanismit vaihtelevat suuresti merkkien, mallien ja laatujen mukaan. Toisin sanoen kaverin leivänpaahdin ei lämmitä leipäpalaa kolmosen asteella samalla tavalla kuin oma keittiön kone. Halvimmissa malleissa ei kuitenkaan ole ajastinominaisuutta, jonka mukaan asteikko toimisi.