Tutkijat naisen orgasmista: ”Muinaisjäänne”

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Noin 70 prosenttia naisista saa orgasmin ainoastaan klitorikseen kohdistuvan stimulaation avulla. Naisen orgasmeille ei kuitenkaan ole biologista selitystä, sillä vavahduttavalla purkauksella ei ole tieteen valossa merkitystä lisääntymisen kannalta samalla tavalla kuin miehen siemensyöksyllä. Tutkijat ovat nyt päätelleet, että naisen orgasmi on turha jäänne ihmisen kehityshistoriasta.

Yalen yliopistossa on suoritettu tutkimus, jonka mukaan orgasmi on aikoinaan ollut yhteydessä naisen ovuloimiseen, eli munasolun irtoamiseen. Raportin mukaan naisten klitoris on sijainnut aikoinaan syvällä emättimessä. Nykyisin naisten klitoris sijaitsee vaginan ulkopuolella, eivätkä orgasmit tai seksin harrastaminen siten liity enää pelkästään ovulaatioon ja munasolun hedelmöittymiseen.

Tilanne on kuitenkin ollut toisenlainen ihmisten esi-isillä, tutkijat arvelevat Journal Of Experimental Zoology -julkaisussa. Joillakin eläimillä, kuten kaneilla ja kissoilla, orgasmi irrottaa munasolun parittelun jälkeen. Orgasmilla on kuitenkin merkitystä naisille, vaikka tiedemiehet suhtautuvatkin siihen kylmän faktaperäisesti. Korvannipukoista pikkuvarpaisiin saakka kihelmöivä hyvänolon aalto saa ihmisen rentoutuneeksi, antaa se keholle paljon hyödyllisiä terveysvaikutuksia.

Keho tuottaa yhdyntöjen ja orgasmien aikana fenyylietyyliamiinia, jolla on samankaltaisia psykoaktiivisia vaikutuksia aivoihin kuin suklaalla ja amfetamiinilla. Seksi auttaa myös ennalta ehkäisemään erilaisia sairauksia, ja useiden tutkimusten mukaan säännöllistä seksiä harrastavilla on parempi vastustuskyky. Eikä kukaan voi kiistää, etteivätkö naiset suhtautuisivat suopeammin heille orgasmeja tuottaviin miehiin.

Orgasmit poistavat myös tehokkaasti päänsärkyä. Sen lisäksi, että nautinnollinen rakkauden rakettimatka lisää oksitosiinin, eli rakkaushormonin määrää kehossa, vapauttaa se runsaasti hyvänolontunnetta aiheuttavaa endorfiinia. Tämä puolestaan lievittää kipua ja antaa hyvinvointia keholle, iholle ja mielelle. Naisille on hyötyä orgasmeista myös kuukautisissa, sillä vavisuttavat nautinnon räjähdykset tekevät kuukautisista niukempia.