Harvardin psykologien kasvatusneuvot lapsiperheille – viiden kohdan lista

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vanhempien vastuulla on kasvattaa lapsista yhteiskuntakelpoisia kansalaisia, jotka pärjäävät elämässä. Nykyaikana on trendinä noudattaa tietynlaista vanhemmuutta. Tärkeintä lapselle on kuitenkin antaa rakkautta, läheisyyttä, turvaa ja asettaa rajoja. Vanhemmat ovat lapsen tärkeimpiä roolimalleja.

Maalaisjärkeä käyttämällä pääsee usein pitkälle, eikä lasten kasvattamista kannata pitää rakettitieteenä. Harvardin yliopiston psykologit ovat laatineet seitsemän kohdan listan, jonka avulla lapsista kasvaa todennäköisesti järkevämpiä ja tunneälykkäämpiä aikuisia. Aika ja ympäristö muuttuu vuosien saatossa, mutta ihmisyys ja inhimillisyys säilyy. Tiivistimme listan viiteen kohtaan.

1. Vietä aikaa lapsen kanssa

Kiireisessä ja yksilökeskeisessä maailmassa lapset saattavat jäädä ajan rattaiden jalkoihin. Kaikki tapahtuu sekunnin nano-osissa, olipa kyse sosiaalisen median päivittämisestä, työsähköpostien vastaanottamisesta tai laskujen maksamisesta. Lapsi ei ole kone. Tenavat tarvitsevat aikaa.

Yhteisen tekemisen ei tarvitse olla leipää ja sirkushuveja. Riittää, että aikuinen lukee, pelaa tai vaikkapa askartelee lapsensa kanssa. Yhteistä aikaa ei korvaa yksikään tablettitietokone tai piirretty.

2. Kuuntele ja keskustele lapsen kanssa

Moni vanhempi tai kasvattaja saattaa syyllistyä lasten ylenpalttiseen holhoamiseen. Vaikka turvallisuus on tärkeää pienille ihmisille, on heille yhtä merkittävää saada huomiota ja kuuntelua osakseen.

Lasten kanssa tulee keskustella pienestä pitäen, eikä vuorovaikutustaitojen opettamista voi väheksyä. Sanat ovat ilmaisun perusta, eikä lapsi opi niiltä muilta kuin aikuisilta.

3. Opeta lapsi käsittelemään ongelmia

Joissakin perheissä on tapa, että ikävät asiat lakaistaan maton alle ja esitetään, että kaikki sujuu elämässä hyvin. Yksi suurimmista lahjoista on kuitenkin se, että näyttää lapselleen elämän hyvät ja huonot puolet.

Kukaan ei voi pelastaa jälkikasvuaan pinteestä ikuisesti, mutta aikuiset voivat opettaa lapsiaan selviytymään elämästä itse. Lapset oppivat kokemusten kautta, eikä elämä valitettavasti ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

4. Osoita lapselle kiitollisuutta ja kunnioitusta

Elämässään pärjäävä ihminen osaa kunnioittaa toisia ihmisiä ja olla kiitollinen. Tutkimusten mukaan kiitollisuutta osakseen saaneista lapsista tulee aikuisena auttavaisia, anteliaita, myötätuntoisia ja anteeksiantavaisia. Tämä johtaa suoraan onnellisempaan ja terveempään elämään.

Lasten saavutuksia tulee arvostaa. Kun lapsen opettaa tervehtimään yhtä kunnioittavasti sekä siivojia että toimitusjohtajia, ollaan oikeilla jäljillä kasvatuksen suhteen. Lapsi oppii parhaiten esimerkkien avulla, joten aikuisten kannattaa näyttää heille mallia kehu ja kiitä -mallista. Kaikki lähtee kotoa.

5. Avarra lapsen elämänkatsomusta

Lapset tarvitsevat rutiineja. On kuitenkin yhtä totta, että mikäli rutiineista ei poiketa koskaan, saattaa lapsesta tulla tapojensa orja, eikä hän välttämättä selviydy tulevaisuudessa elämän eteen tuomista haasteista. Jälkikasvulle kannattaa näyttää maailman monimuotoisuus.

Lapset yleensä nauttivat uusien asioiden kokeilemisesta ja näkemisestä. Pienille ihmisille kannattaa osoittaa, että maailmassa on paljon ihmisiä, paikkoja ja eri kulttuureita. Kun he oppivat havainnoimaan ympäristöään, oppivat he myös kuuntelemaan ja vuorovaikuttamaan.