Tutkija paljasti matkapahoinvoinnin syyn

Matkailu Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Matkapahoinvointia on selitetty aiemmin esimerkiksi lasten kohdalla sillä, että tasapainoaisti ei ole vielä täysin kehittynyt. Tutkija kuitenkin kertoo NPR-sivuston tekemässä haastattelussa, että matkapahoinvoinnissa onkin kyse siitä, että aivot luulevat ihmisen kehon olevan myrkytetty.

Kun ihminen matkustaa hän liikkuu eteenpäin ilman, että hän oikeasti itse liikkuu. Matkustuksen aikana keho kokee myös käännöksiä ja töyssyjä. Tutkija selittää, että kehon kokemusten ja liikkumattomuuden seurauksena aivot luulevat aistimuksia vääriksi ja kokevat, että keho on saanut jotakin myrkkyä.

Aivojen luullessa kehon olevan myrkytetty se yrittää saada ihmisen oksentamaan. Tämän vuoksi henkilölle tulee helposti huono olo, koska aivot käskevät kehoa hankkiutumaan myrkystä nopeasti eroon.

Matkapahoinvointia helpottaakseen matkustajan tulisi olla mahdollisimman läsnä matkustustilanteessa. Esimerkiksi kirjan lukeminen ja tekstiin keskittyminen voivat pahentaa aistiharhaa ja näin ollen lisätä huonoa oloa nopeasti.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.