Asiantuntija: Yksinkertainen niksi estää palovammoja puusaunassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisten suosikkisauna varsinkin kesäisin on ilman muuta aito puusauna, johon liittyy kuitenkin tulen ansiosta aina jonkinasteinen palovammojen riski. Nyt suomalainen saunayhtiö Harvia on kertonut yksinkertaisen niksin, jolla palovammoja voidaan estää puukiuasta käsitellessä.

Harvian sauna-asiantuntija ja saunatehtaan johtaja Vesa Vehmaa muistuttaa, että lauteiden kuntoon pitää kiinnittää huomiota ja että asianmukainen ilmanvaihto pidentää myös lauteiden ikää, kun ne pääsevät kuivumaan nopeammin. Myös pyykin kuivaaminen on ehdottomasti kiellettyä.

Saunan puukiuas, Kuva: Stara
Saunan puukiuas, Kuva: Stara

Palovammoja estää tarpeeksi kirkas valaistus, sillä ilman silmälaseja saunoja voi joskus astua harhaan tai muusta syystä horjahtaa kohti kiuasta. Varsinainen niksi on koskee kuitenkin puukiukaan tulipesän kanssa toimimista, sillä yleensä palovammat syntyvät puita lisättäessä.

Vehmaa vinkkaa, että tavallinen patakinnas kannattaa ottaa käyttöön myös saunassa, sillä sen avulla puiden lisääminen on helppoa ja turvallista, eikä käsi pala heti sen osuessa vahingossa kiukaan kuumiin osiin.

– Eihän siitä hyvää seuraa, jos luukkua tai hanaa yrittää avata ja sulkea paljain käsin. Halkoa tai löylykauhaa apuna käyttäen taas saattaa tulla särkeneeksi luukun lasisen ikkunan. Turvallisinta on valita kiuas, jossa luukun ja hanan kahvat on valmistettu kuumentumattomasta materiaalista. Hyväksi havaittu vinkki on myös pitää saunassa patakinnasta, jonka avulla luukun ja vesihanan avaaminen ja sulkeminen sujuu turvallisesti, Vehmaa neuvoo.