NASA laukaisi luotaimen kohti asteroidia – tärkeä tehtävä edessä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

NASAn OSIRIS-REx -luotain aloitti tänää seitsemän vuotta kestävän matkansa Bennu-asteroidille ja takaisin. Yhdysvaltojen avaruushallinto laukaisi luotainta kuljettavan Atlas V -raketin onnistuneesti torstaina-iltana Floridan Cape Canaveralista.

OSIRIS-REx -luotaimen määränpäänä on Bennu-asteroidi, joka valittiin operaation kohteeksi sen Maata lähellä olevan sijainnin vuoksi. Luotaimen on määrä laskeutua asteroidin pinnalle elokuussa 2018. Tämän jälkeen se tulee mittaamaan Bennun kokoa ja keräämään näytteitä asteroidin pinnalta.

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, asteroidin keräämiä näytteitä päästään tutkimaan vuonna 2023. The Guardian -lehden mukaan tutkijat toivovat hankkeen antavan uutta tietoa siitä, mitä Aurinkokuntamme alkuvaiheissa tapahtui. Erityisesti halutaan selvittää, ovatko asteroidit voineet kuljettaa mukanaan vettä sekä orgaanisia molekyylejä ja näin ollen synnyttää elämän Maapallolle.

Lisäjännitystä Atlas V -kantoraketin laukaisuun loi SpaceX-raketin taannoinen räjähtäminen laukaisualustalle. Onnettomuus johti ylimääräisiin varotoimiin luotaimen laukaisun suunnittelussa. NASAn mukaan tehtävä on kuitenkin onnistunut tähän asti suunnitelmien mukaisesti.