Lasten unirytmi vaikuttaa aikuisiälle saakka – paino ja terveys kuriin!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme äskettäin tutkimuksesta, jonka mukaan jatkuvassa univajeessa elävät ihmiset ovat todennäköisemmin ylipainoisia. Normaalipainoa havittelevien tulisi nukkua joka yö vähintään 7-9 tuntia. Nukkumaanmenoajat vaikuttavat lapsuudesta saakka ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen.

Ohion yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan lasten säännöllisellä unirytmillä ja riittävällä nukkumisella on kauaskantoisia vaikutuksia. Liian vähän nukkuvat lapset sairastuvat aikuisiällä herkemminen liikalihavuuteen.

Merkittävässä asemassa on aikainen nukkumaanmeno. Tutkimukseen osallistui 977 lasta, joita seurattiin 4,5-vuotiaasta teini-ikään saakka. Journal of Pediatrics -julkaisun raportoima tutkimus kertoo, että aikaisemmin alle kouluikäisenä nukkumaan menneet lapset olivat teini-ikäisenä vähemmän liikalihavia ja terveempiä.

Lisäksi riittävä unensaanti vaikutti lasten kognitiiviseen kehittymiseen, käyttäytymiseen ja huomionhakuisuuteen. Riittävä unensaanti takaa, että ruokahalua ja ruoansulatusjärjestelmää kontrolloivat hormonit toimivat oikein.