F16-hävittäjän autopilotti pelasti ihmishenkiä – ilmavoimat julkaisi videon

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Verkossa julkaistu video paljastaa, kuinka paljon hyötyä automaattiohjauksesta voi olla lentokoneiden ohjaamoissa. Hävittäjälentokoneen tietokone otti ohjat lentäjän vaivuttua tajuttomaan tilaan, pelastaen hänet varmalta kuolemalta.

Video on kuvattu lento-oppilaan harjoituksissa Yhdysvalloissa. Kesken harjoituksen F-16-hävittäjää ohjaava lentäjä menetti tajunsa liian suuren kiihtyvyyden seurauksena. Kone alkoi syöksymään kohti maata.

Tässä vaiheessa hävittäjän autopilotti otti ohjat, pelastaen tilanteen. Lentäjä tuli takaisin tajuihinsa pian ominaisuuden mentyä päälle. Aviation Week -sivuston mukaan hävittäjien nykyaikainen Auto-GCAS -autopilottijärjestelmä on suunniteltu aktivoitumaan heti, kun törmäys näyttää todennäköiseltä.