Sirkus Finlandia täytti 40 vuotta – esityksiä lokakuun loppuun saakka

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pieni silmäpari seuraa sirkusesitystä herkeämättä. Esiintymisvuoroon päässeet hevoset juoksevat katsomon edessä sirkusareenan ympäri samalla, kun niiden selässä seisova esiintyjä jonglööraa keiloilla. Lapsen sormi osoittaa kohti suuren sirkusteltan keskiosaa innostuneesti. Hymy on korvissa.

Sirkus on parhaimmillaan elämyksiä tarjoileva kulttuuriareena, jossa pääsee tutustumaan taidokkaisiin esityksiin ja kokemaan henkeäsalpaavia momentteja. Suomen suurin sirkus, Sirkus Finlandia, on tarjoillut suomalaisille ikimuistoisia hetkiä vuodesta 1976 saakka. Teltan 1.200 paikkaa täyttyvät tänäkin vuonna 250 kertaa. Sirkus Finlandia edustaa taiteenlajin alkuperäistä ja perinteistä tyylisuuntaa tirehtöörinsä Calle Jernström Juniorin johdolla.

Sirkus Finlandia
Sirkus Finlandia

Juhlakiertueen taiteilijat ovat Venäjältä, Yhdysvalloista, Kanadasta, Etiopiasta, Australiasta, Englannista, Bulgariasta, Unkarista, Saksasta ja Suomesta. Sirkuksen kaksi näytöstä takaavat katseltavaa koko perheelle. Pienimmät sylissäistujat pääsevät ihailemaan hevosesitysten lisäksi nokkelia mäyräkoiria, hauskoja klovneja ja teltan ympäri lentäviä eksoottisia lintuja. Vanhemmat voivat puolestaan jännittää vaikkapa suomalaisen jalkajousimies Aleksi Martinin esityksen aikana.

Yksi tämän vuoden mieleenpainuvimmista ohjelmanumeroista on kanadalaisryhmä Catwallin trampoliiniesitys, jossa kuusi vauhdikasta pomppijaa hyppii kerrostalomaisen kompleksin seinillä ja katoilla. Yhtä häkellyttävä on etiopialaisen Rich Metiku -käärmenaisen notkea show. Näyttävässä ja värikkäässä kokoonpanossa on yhteensä 30 sirkustaiteilijaa – ammattitaitoinen orkesteri mukaan lukien. Parhaillaan pääkaupunkiseudulle suuntaava sirkus esittää vuoden viimeisen näytöksen lokakuun lopulla.

Sirkuksen parasta antia on sen jättämä muistijälki. Sirkuksen haistaa jo kaukaa, kun ilmassa leijailee vieno popcornin ja maneesin tuoksu. Sen näkee jo kaukaa, kun sininen teltanharja kohoaa korkealle kaupunkimaisemassa. Sen voi myös kuulla, kun kaupunkiin saapuu kerralla 50 ajoneuvon karavaani. Ja ennen kaikkea sen voi tuntea. Pieni silmäpari seuraa esitystä vielä väliajan jälkeenkin. Vimmatusti käsiään yhteen taputtava lapsi lienee paras kiitos esiintyjille. Esitys on onnistunut.

Sirkus Finlandia
Sirkus Finlandia
Sirkus Finlandia
Sirkus Finlandia