Mark Zuckerberg panosti 3 miljardia – haluaa parantaa kaikki taudit

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg haluaa vaimonsa Priscilla Chan kanssa poistaa kaikki taudit maailmasta. Pariskunnan tavoitteena on, että kaikkiin ihmishenkiä uhkaaviin sairauksiin löydettäisiin parannuskeino vuoteen 2100 mennessä. Suunnitelma paljastettiin San Franciscossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Pariskunnan Chan Zuckerberg Initiative -säätiö aikoo investoida kolme miljardia dollaria tautien vastaiseen tutkimustyöhön tulevan vuosikummenenn aikana. Sijoituskohteiden joukossa on Chan Zuckerberg Biohub, Standfordin, San Franciscon ja Berkeleyn yliopistojen kanssa yhteistyötä tekevä tutkimuslaitos.

Yhtenä Chan Zuckerberg Biohubin ensimmäisistä projekteista on Cell Hub. Sen tavoitteena on kartoittaa kaikki ihmisen solut ja oppia ymmärtämään paremmin niiden monimutkaista vuorovaikutusta. Projektin lopputulokset on tarkoitus jakaa ilmaiseksi koko maailman tutkijoiden kanssa.

– Tänä päivänä neljä erilaista tautityyppiä aiheuttaa suurimman osan kuolemantapauksista. Me voimme päihittää ne kaikki oikeanlaisella teknologialla, Zuckerberg julisti Facebookissa.

Hankkeen tavoitteena on tukea teknologiaa, joka etsii parannuskeinoja sydänsairauksiin, tartuntatauteihin, neurologisiin sairauksiin ja syöpään. Mark Zuckerbergin mukaan Yhdysvallat käyttää 50 kertaa enemmän varoja ihmisten joitamiseen kuin parannuskeinojen etsimiseen.