Natsien piilottama aikakapseli löytyi – sisältö täysin säilynyt

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Puolasta löydettiin taannoin hyvin säilynyt jäänne Euroopan historian synkimmältä aikakaudelta. Arkeologit löysivät natsien vuosikymmeniä sitten maahan piilottaman aikakapselin.

Vuonna 1934 haudattu kapseli löydettiin tuolloin koulutuslaitoksena toimineen Ordensburg Krössinseen alapuolelta Zlocieniecin kaupungista. Löydös piti sisällään Adolf Hitlerin kuvia, kaksi kopiota hänen Taisteluni-kirjasta, sanomalehtiä, kirjeitä ja kolikoita.

Arkeologi Marcin Peterleitner kertoo puolalaiselle RMF 24 -uutistoimistolle esineiden olleen erittäin hyvin säilyneitä. Miehen mukaan kapselin sisältä paljastuneet esineet näyttävät lähes siltä, kuin ne olisi haudattu maahan aivan hiljattain.

Arkeologit olivat jo aikaisemmin tienneet laitoksen alapuolelle haudatusta aikakapselista. Sen paikantaminen oli kuitenkin hankalaa, sillä TalkRadio-sivuston mukaan tutkijat joutuivat kaivamaan paksun betonikerroksen läpi. Lisähaastetta toi tieto siitä, että maassa saattoi olla miinoja.