Tutkimus: Tupakointi muuttaa ihmisen DNA:ta – ei ehkä palaudu koskaan

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tupakoinnilla ei ole minkäänlaisia terveyshyötyjä, mikä onkin varmasti jo kaikkien tiedossa. Tutkimusmenetelmien kehityttyä tupakan haitoista saadaan jatkuvasti uutta tietoa. Tupakka aiheuttaa erilaisia syöpiä ja uuden tutkimuksen mukaan muuttaa jopa ihmisen DNA:ta.

US National Institute of Environmental Health kertoo uudessa tutkimuksessaan, että tupakointi on ihmisillä suurin ennaltaehkäistävissä oleva kuolinsyy. Mikä hälyttävintä, tutkimuksen mukaan tupakointi pystyy jättämään jälkensä ihmiseen niin perustavanlaatuisesti, että se muuttaa ihmisen omaa dna:ta.

DNA:n muuttumisen huomaaminen on merkittävä löydös, koska sen on huomattu olevan ratkaiseva syy siihen minkä vuoksi tupakoiminen johtaa niin moneen kuolettavaan sairauteen. Tutkijat huomasivat, että tupakoinnin lopettaneista osan geenit palautuivat ennalleen viiden vuoden jälkeen. Osa lopettaneista sai oman DNA:n palautumaan vasta 30 vuoden jälkeen lopettamisesta, ja osan kohdalla muutokset eivät palautuneet koskaan.

Moni voi ajatella, että tulevaisuudessa tupakoinnin lopettaminen riittää hyvinvoivaan loppuelämään. Tupakoiminen kuitenkin muutti yli 7.000 geeniä, mikä on yksi kolmasosa ihmisen geeneistä. Muuttunneet geenit aiheuttavat syöpiä ja sydänsairauksia, joiden riski ei välttämättä geenien korjautumattomuuden vuoksi lopu koskaan.