Kun näet tajuttoman – tee aina tämä elintärkeä tarkistus!

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Erilaisia sairauksia tai vakavia allergioita sairastaville ihmisille on olemassa ranne- tai kaulakoruja, joiden sisällä voi säilyttää tärkeimpiä potilastietoja. Tietopakettia kutsutaan SOS-passiksi ja se täytetään kolmella eri kielellä. Useimmiten passi löytyy SOS-rannekkeen, SOS-kaulakorun tai lompakon sisältä.

Facebookissa leviää tärkeä tiedote, jossa suomalainen nainen kertoo kädessään olevasta SOS-rannekkeesta. Janina Kangas haluaa muistuttaa kaikkia tajuttomia potilaita auttavia tarkastamaan henkilön ranteet sen varalta, että hänellä saattaisi olla SOS-passin sisältävä ranneke kädessä.

Epilepsiaa, diabetestä, anafylaksiaa tai muuta sairautta sairastava henkilö voi kirjoittaa passiin lisätietoja lääkityksestä ja muista huomioitavista lääkinnällisistä seikoista.

Terveyskirjaston mukaan SOS-passi on elintärkeää tietoa sisältävä lappunen, josta voi olla suurta hyötyä hätätilanteessa. Passiin kirjataan henkilötietojen lsiäksi omaisten yhteystiedot, perussairaudet ja lääkitys. Rannekkeita ja kaulakoruja on saatavilla muun muassa Suomen Punaiselta Ristiltä.