Tunnin kuntosalitreeni turhaa – näin saat nopeammin saman tuloksen

Fitness Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet hikoilevat kuntosalilla tunteja aloittaen treenaamisen ensin kuntopyörällä tai juoksumatolla, jonka päällä ensimmäinen puolituntinen kulutetaan. Kuntopyörällä pitkään ajaminen voi olla tylsää ja nyt uuden tutkimuksen mukaan myös tarpeetonta.

McMaster-yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan pitkään vain hieman kohonneella sykkeellä treenaaminen ei tuota haluttuja tuloksia. Tutkimuksien myötä kävi jopa ilmi, että jo yhden minuutin intensiivinen ja kovasykkeinen treeni on fyysisesti yhtä tehokas kuin keskisykkeellä hikoiltu 45-minuutin aerobinen treeni.

Tutkimus tehtiin 25 huonokuntoisella miehellä, joiden aerobista kehitystä, lihaksistoa ja insuliinin muutoksia tarkkailtiin. Miehet jaettiin kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä sai treenata totuttuun tapaansa. Toinen ryhmä teki treenin, joka sisälsi kahden minuutin lämmittelyn kuntopyörällä, 45 minuutin mittaisen pyöräilytreenin ja kolmen minuutin jäähdyttelyn.

Kolmas ryhmä laitettiin tekemään kovasykkeistä intervaltreeniä. He lämmittelivät kaksi minuuttia pyörällä, minkä jälkeen he tekivät 10 minuutin ajan juoksuharjoitteita, joissa miehet juoksivat lujaa 20 sekunnin ajan, jonka jälkeen antoivat sykkeen laskea kahden minuutin ajan. Tällaisessa harjoittelussa kovaa juoksua tuli siis yhteensä vain minuutin ajan yhden treenikerran aikana.

Kaikki ryhmät pitäytyvät omassa ohjelmassaan 12 viikkoa. Kuntoilujakson jälkeen pyöräilijät olivat pyöräilleet yhteensä 27 tuntia, mutta intervalryhmä oli pyöräillyt vain kuusi tuntia ja juossut lujaa yhteensä 36 minuuttia.

Sekä pyöräilijöiden että interveltreenaajien kunto oli noussut. Kaikki pystyivät tuottamaan paremmin energiaa ja hyödyntämään sitä, heidän kestävyytensä oli noussut 20 prosentilla ja lihaskuntokin oli kohentunut. Tutkimuksesta kävi kuitenkin ilmi, että ryhmien kehitys oli sama vaikka pyöräilijät viettivät treenaamisen parissa aikaa paljon kauemmin.