Nyt tuli vakava varoitus: ”Heitä verkosta tehty pesupallo roskiin!”

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monien kotoa suihkutiloista löytyy erilaisia pyyhkeitä ja pesupalloja, joiden avulla suihkussa kävijä voi kuoria ihoaan tai levittää vartalolleen saippuaa. Useimmat ihotautilääkärit ovat kuitenkin sitä mieltä, että tämä arkinen pesuväline tulisi unohtaa ja laittaa roskiin.

Verkosta tehty pesupallo löytyy monista talouksista. Pesupallon avulla suihkussa kävijä voi kuoria ihoaan hellävaraisesti, jolloin ihosta tulee pehmeämpi ja tasaisempi. Ihotautilääkäri J. Matthew Knight on kuitenkin kertonut The New York Post -lehdelle, että kuolleet ihosolut jäävät verkkoon kiinni ja alkavat nopeasti keräämään bakteereja.

Kuollut iho jää pesupallon verkon sisälle, koska pesupalloa on niin hankalaa puhdistaa läpikotaisin. Moni myös jättää pesupallon kosteaan suihkuun kuivamaan ja odottamaan seuraavaa pesukertaa. Suihkun lämpimässä ja kosteassa ympäristössä bakteerit alkavat heti kasvamaan ja lisääntymään jo tuntien jälkeen käyttämisestä.

Pesupallot keräävät ja kuljettavat erilaisia tauteja. Jos ihossa on haavoja tai siitä on juuri ajeltu ihokarvat, voi pesupallo aiheuttaa ihossa myös tulehdusreaktioita. Knightin mukaan jopa 98 prosenttia ihotautilääkäreistä suosittelee lopettamaan pesupallon käyttämisen.

Mikäli pesupallosta ei halua kuitenkaan luopua, se tulisi puhdistaa läpikotaisin jokaisen käytön jälkeen. Puhdistuksen jälkeen pesupallo tulisi ripustaa johonkin kuivaan ja viileään paikkaan kuivumaan. Pesupallo tulisi vaihtaa uuteen muutaman kuukauden käytön jälkeen. Jos pesupallo tuoksuu multaiselle tai homeelle, se tulee heittää kuitenkin roskakoriin jo aiemmin.