Vakava varoitus: Älä esittele boarding passiasi somessa!

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Matkoihin valmistautuvat jakavat mielellään kuvia koneeseennousukortistaan sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa. Boarding passista otettujen kuvien jakamisessa saattaa kuitenkin piillä turvallisuusriski.

Matkablogaaja Steve Hui selvitti, kuinka paljon tietoja somessa jaetusta koneeseennousukortin kuvasta voi selvittää. News.co.au -uutissivuston mukaan mies testasi asiaa Instagramista löytyneellä boarding passin kuvalla.

Mies kirjautui kortista löytyvillä matkustajan nimellä ja matkan tiedoilla Delta Airlines -lentoyhtiön kotisivujen hallinoi varauksiasi -osioon. Sieltä Hui pystyi helposti selvittämään muun muassa matkustajan paikan koneessa, matkan hinnat ja jopa luottokortin viimeiset numerot. Sivustolta käsin hän olisi voinut helposti esimerkiksi peruuttaa matkustajan lennon.

Boading passin viivakoodin näkyminen ei ole sen turvallisempaa – päin vastoin. Viivakoodin voi helposti lukea erilaisilla verkkosivustoilla. Kortista löytyvästä koodista paljastuu runsaasti tietoja matkustajasta ja hänen lennostaan, ja niitä pystytään käyttämään pahimmillaan esimerkiksi identiteettivarkauksien toteuttamiseen.

Koneeseennousukortin kuvien jakamisessa piilee myös se riski, että potentiaaliset murtovarkaat tietävät koska olet poissa kotoa. Tärkeät tiedot kannattaa siis peittää otoksissa – tai vaihtoehtoisesti jättää kuvien ottaminen täysin itse matkalle.