Nyt tuli vakava varoitus: Lemmikkieläimet tappavat alkuperäislajeja sukupuuttoon!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pihalla vapaasti kulkeva lemmikkikissa tappaa yleensä pikkulintuja ja jyrsijöitä lähinnä huvin vuoksi. Se heittelee saalista ilmaan ja retostelee raadolla omistajalleen. Kodittomat eläimet saalistavat nälkäänsä. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan luonnossa liikkuvat lemmikkieläimet ovat vaarantaneet tai tappaneet sukupuuttoon yhteensä 738 eläinlajia.

Australialainen ekologi Tim Doherty kertoo Proceedings of the National Academies of Sciences -julkaisussa, että 30 luonnossa liikkuvaa ja lähinnä lemmikkieläimiksi tarkoitettua nisäkäslajia ovat vastuussa 142 eri lajin sukupuuttoon kuolemisesta. Tällä hetkellä nämä saalistajat ovat tappaneet 596 muuta lajia sukupuuton partaalle. Vastuussa ovat kissojen lisäksi erilaiset jyrsijät, koirat ja siat.

Suurin uhka on kohdistunut eri maiden alkuperäisille eläimille. Lemmikit ovat ihmisen suosimia petoja, jotka voivat vapaudessa aiheuttaa suurta tuhoa. Suomessa kissojen vapaana pitäminen on laitonta, mutta taajaman ulkopuolella niillä on oikeus liikkua vapaana omistajan tontin rajojen sisäpuolella. Kissat tulisi aina leikata, jotta ne eivät pääse lisääntymään holtittomasti edes vahingossa vapauteen päästessään.