Tänään vietetään Maailman alkoholitonta päivää

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Maailmalla vietetään vuosittain tuhansia erilaisia teemapäiviä, joista vain harvoja vietetään myös Suomessa. Tänään on kansainvälinen Maailman alkoholiton päivä, jonka viettäminen tuskin koskettaa kovin montaa suomalaista näin viikonlopun kynnyksellä perjantaina.

Maailman alkoholiton päivä liittyy intialaisen Mahatma Gandhin syntymäpäivään, joka julistettiin vuonna 2008 ”kuivaksi päiväksi” koko maailmassa Intian terveysministeri Anbumani Ramadossin toimesta. Teemapäivä ei ole kuitenkaan saanut kovin merkittävää jalansijaa muualla maailmassa.

The Indian Express -lehden mukaan Ramadoss neuvotteli vuonna 2008 asiasta myös Maailman Terveysjärjestö WHO:n kanssa. Alkoholi on Suomen tavoin vakava kansanterveydellinen ongelma myös Intiassa, jossa alkoholin kulutusta on pyritty vähentämään monin tavoin. Ramadoss on vaatinut myös elokuvissa ja televisiosarjoissa nähtävän juopottelun kieltämistä, koska ne antavat huonoa esimerkkiä nuorille kansalaisille.