Miehen uskotaan parantuneen HIVistä – hoitokeinon löytyminen jo lähempänä?

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Iso-Britanniassa asuvan miehen uskotaan olevan ensimmäinen ihminen, joka on parantunut HIVistä. Mikäli tauti todellakin osoittautuu kadonneen hänestä pysyvästi, kuuluu asiasta kiitos uudenlaiselle hoitokeinolle.

Testien mukaan 44-vuotiaan miehen verestä ei löydetty enää merkkiä viruksesta. Hän oli osallistunut testiin, jossa tautia yritettiin poistaa 50 potilaalta Oxfordin ja Cambridgen yliopistojen sekä Lontoon Imperial Collegen, University Collegen ja King’s Collegen yhteistyönä kehitetyn parannuskeinon avulla.

Toistaiseksi saatavilla olevilla hoitokeinoilla HIV on pystytty pitämään kurissa, mutta sitä ei ole onnistuttu parantamaan kokonaan. HIV pystyy piiloutumaan immuunijärjestelmältä niin kutsuttuihin lepotilassa oleviin soluihin.

The Guardian -lehden mukaan tuore hoitokeino huijaa viruksen paljastamaan itsensä piilopaikasta. Tämän jälkeen se laukaisee kehon immuniteettijärjestelmän tunnistamaan ja hyökkäämään HI-virusta vastaan.

Tässä vaiheessa ei pystytä sanomaan vielä varmasti, onko parannuskeinon vaikutus todellakin pysyvä. Tutkijat ovat kuitenkin optimistisia sen suhteen, että kyseessä olisi edistysaskel pysyvän HIV-hoitokeinon etsimisessä.