Näin lisäät itsellesi elinvuosia – yksinkertaiset keinot

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Yli satavuotiaaksi eläneiltä kysytään usein neuvoja pitkän iän saavuttamiseksi. Kaikki keinot eivät kuitenkaan toimi jokaisen kohdalla samalla tavalla. Nyt Men’s Health -lehti julkaisi sivustollaan tapoja, joiden avulla jokainen pystyy kuitenkin tutkitusti lisäämään itselleen elinvuosia.

1. Syö kasviksia

Italialaiset tutkijat ovat huomanneet, että jo pari desilitraa kasviksia päivässä raakana lisää ihmisen elinvuosia kahdella vuodella. Talvella keittolounas voi tuntua paremmalta ajatukselta kuin kylmä salaatti, mutta salaattia kannattaa kuitenkin muistaa syödä kylmilläkin säillä säännöllisesti.

2. Karista ylipaino

Ylipaino vähentää elinvuosia noin kolmella vuodella. Ylipainoisena kannattaakin pyrkiä karistamaan muutama kilo vartalosta pois saadakseen itselle kuuluvat vuodet takaisin.

3. Syö pähkinöitä

Loma Linda University -yliopiston tutkijat tarkastelivat 34.000 henkilön terveyttä ja elinikää. Kävi ilmi, että pähkinöitä viisi kertaa viikossa syövät ihmiset elivät 2,9 vuotta pidempään. Pähkinät ovat hyviä pitämään ihmisen terveydestä huolta, koska ne sisältävät niin paljon hyviä rasvoja.

4. Huolehdi ystävyyssuhteistasi

Australialaiset tutkijat saivat selville, että vanhuksista pisimpään elivät juuri ne, joilla oli eniten ystäviä. Ystävillä ympäröidyt vanhukset elivät noin seitsemän vuotta pidempään kuin yksinäiset vanhukset.

5. Elämä eläkkeelle jäämisen jälkeen

Eläkkeelle jäätyään moni sairastuu tai menehtyy sydänkohtaukseen, koska stressitasot muuttuvat niin radikaalisti. Vaikka ne muuttuisivat positiivisempaan suuntaan, äkillinen jyrkkä muutos voi vaikuttaa hyvin kohtalokkaasti ihmiseen. Eläköitymisen jälkeen tulisikin pitää huolta siitä, että ei jää kerralla toimettomaksi.