Näin tunteet vaikuttavat ihmisen terveyteen

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmisen tuntemat tunteet on jaettu kuuteen eri osa-alueeseen. Onnellisuus, surullisuus, yllättyneisyys, vihaisuus, pelko ja inho vaikuttavat jokainen omalla tavallaan ihmiseen myös fyysisesti. Tunteet voivat parantaa ihmisen oloa tai saada sen fyysisesti huonommaksi.

Onnellisuus tehostaa vastustuskykyä ja lisää hyvänolon tunnetta. Surullisuus lisää stressiä sydämeen mikä onkin syy siihen, että ihminen voi jopa kuolla särkyneeseen sydämeen. Suru parantaa kasvojen tunnistamista ja erilaisten muistojen muistamista. Suru voi saada myös ruokahalut katoamaan, koska se vaikuttaa vastustuskykyyn suolen kautta.

Yllättyneisyys vaikuttaa ihmisiin todella vahvasti. Se saa kaikista tunteista jopa 400 prosenttia intensiivisemmät. Iloinen yllätys voi tuntua todella iloiselta, mutta negatiivinen yllätys yhtälailla musertavan kamalalta. Tämän vuoksi moni voi ajatella, että ei pidä siitä kun tulee yllätetyksi.

Viha käynnistää adrenaliinikanavat antaen ihmiselle nopeasti enemmän energiaa ja voimaa. Verenkierto alkaa pumppaamaan verta vatsalaukusta lihaksiin. Pelko herkistää aisteja, jolloin ihminen huomaa nopeammin ja helpommin erilaiset äänet ja ympärillä olevat normaalista poikkeavat asiat.