Tieteellinen läpimurto! Uusi lääke syöpiä vastaan

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Syöpää ja syöpähoitoja on tutkittu todella kauan. Tutkijat ovat tehneet läpimurron hoitokeinoja etsiessään ja löytäneet lääkkeen, joka toimi kaikkiin tutkittuihin seitsemään syöpätyyppiin.

Tutkimus tehtiin Stanfordin yliopistossa hiirien avulla. Syöpäsoluissa on aiemmin havaittu suuria määriä CD47-proteiinia, joka huijaa ihmisen elimistön puolustusjärjestelmää niin, että se ei käynnisty lainkaan. Kokeissa hiirten elimistöön siirrettiin ihmisen syöpäkasvainta, minkä jälkeen syöpäsolut altistettiin CD47-proteiinin vasta-aineelle.

Tutkijat huomasivat, että hiirten elimistön valkosolut alkoivat heti taistelemaan proteiinia vastaan ja ne hyökkäsivät vasta-aineelle altistettujen solujen kimppuun välittömästi. Vasta-aine onnistui parantamaan kymmenen virtsarakon syöpäkasvainta, yhdeksän kymmenestä lymfoomasta, minkä lisäksi viiteen hiireen istutetuista rintasyövistä jokainen parantui.

Science-lehden mukaan tutkimuksessa myös suolistosyövän kasvaimet pienenivät nopeasti noin kolmasosalla ja niiden leviäminen saatiin pysäytettyä. Neljän kuukauden jälkeen kaikki syöpäsolut olivat kadonneet hiiristä kokonaan, minkä perusteella tutkijat arvioivat syöpäsolujen täydellisen hävittämisen onnistuneen.

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa aiemmin Uusi Suomi -verkkolehti.