Syö aivosi nuoremmiksi – lisää pastaa ja vähemmän lihaa

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Hyvät geenit vaikuttavat ihmisen terveyteen ja elinikään noin 20-35 prosenttia, mutta loppu onkin kiinni ympäristöllisistä tekijöistä ja ihmisen omista elintavoista. Yksi suurimmista asioista elintavoista puhuttaessa on ihmisen ruokavalio.

Ruokavaliolla pystyy parantamaan ja ehkäisemään monia sairauksia. Aivot ovat elin, jonka terveyteen ihminen pystyy vaikuttamaan paljon sillä mitä hän syö. Daily Mail -lehden mukaan esimerkiksi Suomessa, Islannissa, Hollannissa ja Ruotsissa ihmisten elinikä on pitkä, mutta vanhuksista valtaosa kärsii muistisairauksista.

Terveimmät ja toimintakykyisimmät vanhukset elävät Japanissa, Ranskassa ja Italiassa. Tämä johtuu isoksi osaksi siitä millainen ruokakulttuuri kyseisissä maissa on. Onneksi kuitenkin myös muualla asuvat voivat vaikuttaa vanhuutensa laatuun kiinnittämällä jo nyt huomiota siihen millaista ruokaa syö.

Japanissa, Ranskassa ja Italiassa ruokakulttuurit sisältävät juuri niitä asioita, joita esimerkiksi Suomessa moni pitää välteltävinä raaka-aineina. Aivojen terveyden kannalta valkoinen riisi, leipä ja pasta ovat kuitenkin erinomaisen hyviä ruokia.

Aivot hyötyvät paljon myös hapatetuista tuotteista kuten suolakurkuista, etikasta, etikalla säilötyistä kasviksista ja punaviinistä, jolla on kohtuudella nautittuna monia muitakin positiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Punaisen lihan syömistä tulisi vanhemmiten sen sijaan vähentää, koska suuri rautapitoisuus veressä tekee hallaa aivojen toiminnalle ja saattaa myös ruokkia muistisairauksien syntymistä.