Kevytlimsat tuplaavat diabetesriskin – kaksi lasillista päivässä riittää

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet ovat vaihtaneet suosikkijuomansa sokerittomiin versioihin tarkkaillessaan painoaan ja halutessaan tehdä hieman terveellisempiä valintoja. Sokerittomien kevytlimsojen on kuitenkin jo aiemmin huomattu olevan ihmisille pahaksi niiden keinotekoisten makeutusaineiden vuoksi.

Nyt uuden tutkimuksen myötä on käynyt ilmi, että kevytlimsojen juominen vaikuttaa todella herkästi myös diabeteksen syntyyn. Daily Mail -lehti kertoo ruotsalaisen Karolinska Institute -tutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan sokerittomat juomat voivat lisästä diabeteksen riskiä jopa kaksinkertaisesti.

Tutkimuksessa tarkkailtiin 2.874 aikuista ja heidän juomatottumuksiaan. Koehenkilöiden avulla saatiin selville, että kaksi lasillista kaloritonta makeaa juomaa päivässä lisää diabetekseen sairastumisen riskin jopa 2,4-kertaiseksi.

Diabetesriskin kasvaminen johtuu monesta eri syystä. Yksi syy on se, että makeutusaineet huijaavat elimistöä luulemaan, että se saa sokeria ja energiaa. Kun makea juoma ei sisälläkään sokeria, ihminen tuntee itsensä entistä nälkäisemmäksi ja päätyy todennäköisesti napostelemaan ja syömään enemmän paikatakseen energiavajetta. Keinotekoiset makeutusaineet sekoittavat myös suoliston bakteerikannan, mikä on tutkijoiden mukaan osasyy diabeteksen puhkeamiseen.