Vaanitko muiden selfie-kuvia? Saatat turmella oman itsetuntosi

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet sosiaalista mediaa koskevat tutkimukset tarkastelevat yleensä sitä mikä saa ihmiset tykkäämään, kommentoimaan tai jakamaan julkaisuja. Nyt Ruoxu Wang -niminen tutkija on kuitenkin tarkastellut sitä mitä ihmisten kuvien katseleminen kertoo käyttäjästä itsestään.

Wang kertoo Daily Mail -lehden mukaan, että sosiaalisessa mediassa on käyttäjiä, joista hän on alkanut käyttämään nimitystä selfie-vaanija. Selfie-vaanija on henkilö, joka selaa muiden kuvia ja omiaan, mutta ei koskaan kommentoi, tykkää tai muutenkaan reagoi niihin. Tällainen jatkuva tarkkailu on yhteydessä henkilön itsetunnon kanssa.

Wangin mukaan selfie-vaanijalla on lähes poikkeuksetta sitä huonompi itsetunto mitä enemmän hän selaa muiden selfie-kuvia. Muiden ihmisten kuvien tarkasteleminen saa vaanijan kokemaan myös tyytymättömyyttä omaa elämäänsä kohtaan.

Wangin mukaan ihmisten tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen millaisen kuvan he antavat omasta elämästään muille. Pelkkien onnellisten kohokohtien jakaminen on ymmärrettävää, mutta se voi kuitenkin samalla turmella tutun ystävän itsetunnon tai tyytyväisyyden hänen omaa elämäänsä kohtaan.