Sektiolla syntyneelle vauvalle äidin mikrobeja swabbauksen avulla

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Synnytys on samaan aikaan yksi maailman kiehtovimmista, mutta samalla myös luonnollisimmista asioista. Alatiesynnytyksessä vauva saa tarvittavat mikrobit elämään valmistautumiseen äitinsä emättimestä. Sektiossa nämä bakteerit tulisi siirtää pienokaiselle toisella tavalla.

Synnytyksen ABC -blogissa esitellään mielenkiintoinen keino siirtää äidin emättimen tuikitärkeitä mikrobeja sektion avulla syntyneelle vauvalle. Jotta lapsen mikrobiomi olisi mahdollisimman monipuolinen laitokselta kotiutumisen jälkeen, voi keinoksi ottaa swabbauksen. Swabbaus tarkoittaa periaatteessa keisarileikkauksella syntyneen vauvan pyyhkimistä äidin emättimessä olleella sideharsolla.

Äidin emättimeen asetetaan viuhkamaiseksi taiteltu sideharso muutamaa tuntia ennen sektiota. Tunnin jälkeen sideharso siirretään steriiliin astiaan odottamaan. Vastasyntynyt vauva pyyhitään sideharsolla suusta ja kasvoista alkaen hyödyllisten mikrobien siirtämiseksi. Uudenlainen menetelmä on osoittanut myönteisiä tuloksia vauvojen bakteerikannoissa, vaikka swabbauksesta ei vielä olekaan pitkittäistutkimuksia. Myös vastasyntyneen ihokontakti ja imetys auttavat lapsen monipuolisemman mikrobiomin kehittymisessä.