Legendaarinen sähköpostiääni löytyi Uber-taksista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ääninäyttelijät voivat työskennellä myös elokuvamaailman tai videopelien parissa. Toisinaan riittää, että julkisuuden henkilö antaa tunnetun äänensä jollekin hahmolle, vaikka hänen soundin väri ei olisikaan millää tapaa ainutlaatuinen. Amerikkalainen Elwood Edwards on mies, joka antoi äänensä tietokoneissa pitkään kuuluneelle lauseelle: ”You’ve Got Mail”.

Ohiolainen Brandee Barker oli törmännyt tuttuun ääneen yllättäen Uber-taksissa. Ajoneuvon kuljettajana oli ääninäyttelijä Elwood Edwards. Mies pääsi sanomaan tunnetuimman ääninäytteensä Barkerin puhelimen kameralle. Lause nauhoitettiin vuonna 1989 ja on sen jälkeen kaikunut useissa tietokoneissa 90-luvun läpi. Ilmoitusääni on päässyt myös moniin televisiosarjoihin ja elokuviin, Daily Dot uutisoi.

Suomalaisten tunnetuimmat äänet lienevät VR:n junakuuluttaja Eija Ahlberg, varattua numeroa puhelimessa ilmoittava Reidar Wasenius ja Avara luonto -televisio-ohjelmassa kertojana toimiva Jarmo Heikkinen. Silti harva tietää, miltä nämä henkilöt oikeasti näyttävät. Selkeä artikulaatio ja taito luoda intonaatioita lasketaan ääninäyttelijöiden eduksi.