Näin parannat vastustuskykyä – älä luota sokeasti pillereihin

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni tunnistaa flunssan ensioireet nopeasti. Kurkku alkaa tuntumaan karhealta, olo tuntuu raskaalta ja väsyneeltä, ja lihaksia kolottaa. Flunssan iskiessä sen karkottaminen ei välttämättä enää alkumetreilläkään onnistu. Tällöin moni alkaa kiroamaan hetkiä, jolloin ei pessyt käsiään, nukkunut hyvin tai syönyt tarpeeksi monipuolisesti.

Paras isku flunssaa vastaan on pitää terveydestään huolta ennen kuin ehtii saamaan tartunnan. Parhaita vastustuskykyä parantavia ja vahvistavia asioita ovat muun muassa riittävät yöunet, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, liikunta ja hygienia, joka alkaa yleensä käsien pesemisestä.

Liian moni ihminen luottaa sokeasti ravintolisiin ja tabletteihin, jotka lupaavat parantaa ihmisten vastustuskykyä. Ne harvemmin kuitenkaan yksistään auttavat tai onnistuvat pitämään flunssan loitolla. Health-lehden mukaan riittävä vihannesten, kasvisten, hedelmien ja täysjyvätuotteiden syöminen ovat unen lisäksi suurin vaikuttava tekijä ihmisten vastustuskyvyn vahvuuteen.