Englantilaisilla oravilla painijakorva vai lepra?

Ohhoh! Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lepra eli spitaali on krooninen sairaus, joka aiheuttaa iholle ja muualle kehoon epämuodostumia. Lepraa on pidetty todella pelottavana tautina, joka on koetellut ihmisiä vielä 1900-luvullakin. Nyt lepra näyttäisi iskeneen brittiläisiin oraviin.

Englannissa oravat ovat alkaneet aiheuttamaan hämmennystä, koska niiden uskotaan sairastavan lepraa. Oravista julkaistuissa kuvissa niiden korvat, käpälät, kuono ja silmien ympärys ovat selvästi epämuodostuneet, ja korvat näyttävät jopa pudonneen pois.

Historiallisesti lepra on tunnettu rujouttavana ja parantumattomana tautina, joka vei ihmisiltä kehosta palasia kerrallaan. Nykyään lepra on kuitenkin helposti hoidettavissa monilääkehoidoilla. Lepra on NPR-sivuston mukaan kiertänyt englantilaisissa oravissa jo vuosisatoja, ja jostain syystä se on jälleen nostanut päätään.