Hämmentävä tutkimus: Punaviiniä kannattaa juoda ennen tupakointia

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset tietävät varsin hyvin, että tupakoinnilla on paljon negatiivisia vaikutuksia ihmisen elimistöön. Siitä huolimatta moni kuitenkin polttaa tupakkaa joko säännöllisesti tai silloin tällöin. Nyt tutkijat ovat huomanneet, että punaviinin juominen ennen tupakoimista minimoi tupakan aiheuttamat vahingot.

Daily Mail -lehti kertoi saksalaisessa Saarland-yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa huomattiin, että tupakointi vahingoittaa soluja, joita juuri punaviinin ominaisuudet yrittävät suojella. He halusivat kokeilla miten punaviinin juominen vaikuttaa tupakan aiheuttamiin haittoihin jos punaviinia juo ennen tupakoimista.

Tutkimus tehtiin ihmisillä, jotka polttivat tupakkaa epäsäännöllisesti. Tutkimustuloksista saatiin selville, että punaviinin nauttiminen ennen tupakoimista toimii solujen ja valtimoiden suojana tupakan aiheuttamia haittoja vastaan.

Punaviinin korkea fenolipitoisuus auttaa suojaamaan valtimoita ja soluja. Tupakoiminen puolestaan tulehduttaa valtimoita ja ikäännyttää soluja. Tutkijat kuitenkin huomasivat, että fenolin vaikutus oli niin suuri, että se pystyi suojaamaan valtimoita ja soluja sekä tupakan aiheuttamalta ikääntymiseltä että tulehduksilta kun punaviiniä nautittiin juuri ennen tupakoimista.