Älä usko kaikkea! Puolet ihmisistä uskoo itse keksimiinsä muistoihin

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aiemmin tehdyissä tutkimuksissa on huomattu, että paljon valehtelevat ihmiset voivat alkaa lopulta uskomaan omiin valheisiinsa ja luulla niitä itsekin tosiksi. Nyt Warwickin yliopistossa on tehty tutkimus, jonka myötä saatiin selville, että noin puolet ihmisistä uskovat muistoihin, joita ei ole tosiasiassa tapahtunutkaan.

Daily Mail -lehti kertoo tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 423 ihmisen avulla heidän muistiaan ja muistojen kehittymistä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että ihmisen oma mieli tekee välillä heille kepposet ja saa ihmiset muistamaan tapahtumia, joita heille ei ole koskaan tapahtunut.

Tutkimuksessa ihmiset laitettiin kuvailemaan ja keksimään tapahtumia, joita heille ei ole tapahtunut. Tämän jälkeen heidät laitettiin vielä muistelemaan keksimänsä tapahtumat muutamaan otteeseen. Lopulta kävi niin, että noin 50 prosenttia ihmisistä alkoi uskomaan, että heidän muistelemansa tapahtumat ovatkin tosia.

30 prosenttia osasi jopa kertoa tapahtumista uusia yksityiskohtia ja kuvailla millainen kokemus oli kyseessä. 23 prosenttia ihmisistä hyväksyi muiston täysin omakseen ja uskoi tapahtumaan. Näiden tulosten valossa tutkijat ovat huolestuneita esimerkiksi ihmisten käyttämisestä todistajina oikeudenkäynneissä, koska heidän muistonsa ovat voineet vääristyä tai syntyä jopa tyhjästä.