Venäjä kieltämässä tupakan 2015 jälkeen syntyneiltä

Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Tupakan vastainen kampanjointi on ollut tehokasta länsimaissa, mutta vapaasta tupakoinnista tunnettu Venäjä on nyt ottamassa muut maat kiinni harppauksin. Parhaillaan itänaapurissa nimittäin suunnitellaan lakia, joka kieltäisi tupakan kokonaan vuoden 2015 jälkeen syntyneiltä.

The Independent raportoi, että tavoitteena on estää nykyisten yksivuotiaiden lasten tupakointi tulevaisuudessa kokonaan. Suunnitelman toteutuessa Venäjä olisi ensimmäinen maa, joka on ottanut näin tiukan kannan tupakointiin. Se on yllättävää maalta, jossa ensimmäiset rajoitukset tupakointiin tehtiin vasta vuonna 2013.

Suunnitelma on saanut kannatusta, mutta samalla on virinnyt keskustelu siitä onko käytännössä mahdollista estää kokonaista sukupolvea tupakoimasta ja ostamasta tupakkaa. Mustan pörssin kauppa on Venäjällä vahvaa, ja radikaali kielto voisi kasvattaa tupakan laitonta kauppaa merkittävästi.

Lisäksi vaarana olisivat tupakkaväärennökset, jotka voisivat olla vielä vaarallisempia kuin tupakka. Duuman terveyskomitean jäsen Nikolai Gerasimenko on kuitenkin todennut suunnitelman olevan ideologisesti oikein, The Times puolestaan raportoi. Trendinä tupakointi on ollut myös Venäjällä jo pitkään laskeva, ja uutistoimisto Tassin mukaan tupakoivien määrä laski viime vuonna 10 prosenttia.