Hajuaisti muuttuu iän myötä – teinit eivät haista hikeä

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Jokaisen ihmisen hajuaisti on erilainen, mutta tutkijat ovat kuitenkin nyt huomanneet, että hajuaistit vaihtelevat iän myötä. Hajuaistimuutokset selittävät esimerkiksi sen, minkä vuoksi teini-ikäiset eivät välttämättä huomaa tuoksuvansa hieltä, mutta haistavat roskaruoan tuoksun jo kaukaa.

Tanskassa Aarhus-yliopiston tutkijat testasivat alle 50-vuotiaiden ihmisten hajuaistia. Kokeisiin osallistui 410 ihmistä, joiden tuli haistella useita eri tuoksuja. Tutkijat huomasivat kokeiden tulosten myötä, että hajuaisti ei ole pelkästään henkilökohtainen vaan myös iän myötä muuttuva.

Aikuiset haistoivat hyvin helposti yrttiset tuoksut, sitruunan, leivän, tupakan savun, saippuan ja hien. Teini-ikäisillä tulokset olivat hyvin erilaiset. Joka seitsemäs nuori ei tunnistanut hien tuoksua ollenkaan ja 10 prosenttia ei huomannyt tupakankaan tuoksua.

Nuoret olivat ylivoimaisesti aikuisia parempia tunnistamaan virvoitusjuomien tuoksun, ketsupin, keksit, vaahtokarkit ja Mars-suklaapatukat. Tutkija ovat Daily Mail -lehden mukaan kertoneet, että tämä selittää esimerkiksi sen, minkä vuoksi nuoret eivät haista oman huoneensa tuoksua. He eivät välttämättä haista lainkaan hikisiä lakanoita, mutta huomaavat heti jos lähettyvillä on sokerisia tai rasvaisia herkkuja.