Biisonien suojelutyö kannatti – laji palasi kansallispuistoon sadan vuoden jälkeen

Matkailu · Terhi Piiroinen

HETI Biisonien suojelutyö on tuottanut tulosta – Kanadan vanhin kansallispuisto sai lajin takaisin sadan vuoden jälkeen

Pohjois-Amerikassa on harjoitettu vuosisadan ajan hanketta, jonka tarkoituksena on säilyttää biisonit osana maailman luontoa. Biisonien sinnikäs suojelutyö on tuottanut tulosta ja laji on kasvattanut kantaansa. Metsästys ajoi biisonit sukupuuton partaalle 1800-luvun loppupuolella, jolloin lajin edustajia tavattiin alle 550 yksilöä

Nyt Kanadan vanhin kansallispuisto on saanut biisonit takaisin maisemaansa sadan vuoden poissaolon jälkeen. Albertassa sijaitsevaan Banff National Parkiin vietiin alkuviikosta 16 biisoniyksilöä, ja eläimet ovat sopeutuneet ympäristöönsä hyvin. Biisonit palauttavat jalanjälkensä osaksi alueen ekosysteemiä, Calgary Herald uutisoi.

Biisonit olivat aikoinaan tuttu näky Banff-kansallispuiston alueella, mutta kaikki yksilöt metsästettiin sata vuotta sitten. Biisonit oleilevat aluksi aidatulla alueella, mutta pääsevät vapauteen ensi vuonna. Biisoneita arvioidaan olevan Yhdysvaltojen keskilännessä ja Kanadassa yhteensä jopa 500.000 yksilöä. Parhaimmillaan maailmassa oli aikoinaan 30 miljoonaa biisonia.