Kanadassa vuonna 2012 kadonnut löytyi Amazonin viidakosta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Anton Pilipa katosi vuonna 2012 kotoaan Kanadan Vancouverista. Mies löydettiin viisi vuotta myöhemmin Amazonin viidakosta paljain jaloin. Perhe oli jo menettänyt toivonsa miehen löytymisestä.

Kanadalainen Anton Pilipa oli kävellyt ja liftannut kotimaastaan Brasiliaan ilman henkilöllisyyspapereita. Hän oli aiemmin työskennellyt humanitaarisen avun parissa, mutta kärsinyt ennen katoamistaan mielenterveysongelmista. Antonin veli Stefan oli käyttänyt runsaasti aikaa ja energiaa miehen löytämiseksi, mutta alkoi vaipua jo toivottomuuden tilaan vuosien etsimisen jälkeen.

Viime vuoden lopulla Antonin perhe sai puhelun kanadalaissyntyiseltä brasilialaispoliisilta. Poliisinainen oli törmännyt Antoniin kadulla luullen häntä kerjäläiseksi, koska miehellä oli erittäin likaiset vaatteet. Lisäksi Anton oli ollut ilman kenkiä. Poliisi ei myöskään löytänyt mieheltä henkilöllisyyspapereita tai passia. Nainen sai kuitenkin selvitettyä henkilöllisyyden ja ilmoitti asiasta Antonin perheelle.

– Olin järkyttynyt kuullessani Antonista. Yritin uskotella itselleni, että Anton on kuollut, koska se olisi ollut ainoa järkevä selitys hänen katoamiselleen. En kuitenkaan halunnut uskoa sitä sisimmässäni. Olin shokissa, koska olen käyttänyt nämä kaikki vuodet saman kysymyksen pohtimiseen, että missä hän on ja mitä hänelle on tapahtunut, Stefan kertoo Daily Mailille.

Anton oli vaeltanut Kanadasta Yhdysvaltojen läpi Väli-Amerikkaan ja sieltä Kolumbian, Venezuelan ja Argentiinan kautta Brasiliaan – ja ilman passia tai matkatavaroita. Antonin tavoitteena oli kertomansa mukaan päästä käymään Buenos Airesin kansalliskirjastossa Argentiinassa. Kun mies oli viimein päässyt kirjaston luokse, oli hänet käännytetty ovelta.

Tällöin Anton aloitti hurjan vaeltamisensa takaisin kohti pohjoista. Mies oli elänyt poimimillaan hedelmillä ja marjoilla sekä hyödyntänyt roskiksista löytämäänsä ruokaa. Mies kertoo saaneensa runsaasti apua ventovierailta ihmisiltä.

Anton oli vaeltanut paluumatkallaan muun muassa Amazonin viidakon läpi 800 kilometrin pituisen matkan. Viidakko on täynnä vaarallisia eläimiä. Uskomattoman patikoimisen vaikutuksista kertoo pelkästään se, että hänen kaikki varpaankyntensä olivat irronneet matkan aikana. Miehelle kerätään avustusta Go Fund Me -kampanjan avulla. Anton on nyt palannut veljensä kanssa takaisin Kanadaan. Hän saa hoitoa mielenterveysongelmiin ja voi olosuhteisiin nähden hyvin.