Oletko keittänyt riisin aina väärin? Tavanomaisessa valmistustavassa terveysriski

Ruoka · Tim Isokivi

Riisin keittämistä on pidetty yleisesti niin helppona, että kuka tahansa pystyy siihen. Perinteisen ohjeen mukaan yhteen osaan riisiä lisätään kaksi osaa vettä, ja sitä keitetään niin kauan kunnes vettä ei enää näy.

Riisin keittämisessä tällä tavoin saattaa kuitenkin piillä terveysriski. Riisissä on ihmiselle myrkyllistä arseenia, sillä siihen on ilmeytynyt maaperässä olevien kemikaalien ja tuholaismyrkkyjen jäänteitä.

Belfastin yliopiston professori Andy Meharg kokeili BBC:n Trust Me, I’m a Doctor -ohjelmassa erilaisia keinoja keittää riisiä. Tyypillisimmin käytetyssä tavassa arseenia löytyi riisistä keittämisen jälkeenkin hälyttävä määrä.

Toisessa tavassa kattilaan laitettiin viisi osaa vettä ja yksi osa riisiä. Ylimääräinen vesi kaadettiin pois. Tämä vähensi arsenikin määrää keitetyssä riisissä jopa puolella.

Kolmannessa ja monimutkaisimmassa tavassa riisi liotetaan ensin vedessä yön yli. Riisiä huudellaan vielä niin kauan kunnes vesi muuttuu sameasta kirkkaaksi, minkä jälkeen se kuivataan. Lopuksi jyviä kiehutetaan 15 minuutin ajan kattilassa, jossa vettä on viisinkertainen määrä riisiin nähden.

Kolmas keino saataa kuulostaa tarpeettoman monimutkaiselta, mutta se vähentää terveysriskin uhkaa merkittävästi. Arseenin määrä väheni riisissä 80 prosentilla.