Kim Jong-unin velipuoli myrkytettiin – oli raaka viesti Pohjois-Korealta?

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli muutama vuosi sitten useita kertoja otsikoissa epäiltyjen massamurhien takia. Nyt on uutisoitu hänen velipuolensa, Kim Jong-namin epäilyttävästä kuolemasta. Mies myrkytettiin Kuala Lumpurin lentokentällä.

BBC:n mukaan pohjoiskorealaisen diktaattorin ja hänen velipuolensa välit eivät olleet kovinkaan sopuisat. Kim Jong-nam oli elänyt viime vuodet Pohjois-Korean ulkopuolella, koska ei ollut Kim Jong-unin suosiossa. Etelä-Korean presidentti Hwang Kyo-ahn on kommentoinut, että mikäli pohjoiskorealaiset ovat vastuussa Kim Jong-unin velipuolen kuolemasta, osoittaa se hyvin brutaalia ja epäinhimillistä toimintaa.

Kim Jong-namin henkilöllisyyttä ei ole vielä varmistettu virallisesti ja Malesian poliisi tutkii kuolemaa. Ketään ei ole pidätetty. Velipuolen seurassa oli aiemmin nähty kaksi naista. Yhdysvallat epäilevät, että Kim Jong-nam olisi salamurhattu pohjoiskorealaisten vakoojien toimesta.

Kim Jong-unin kerrotaan teloituttaneen vuonna 2013 setänsä, Jang Song Thaekin. Syynä oli se, että Pohjois-Korean toiseksi vaikutusvaltaisin mies ei taputtanut tarpeeksi kovaa, kun Kim Jong-un valittiin maan sotakomission varapuhemieheksi.

Publié par Kim Jong Un sur lundi 16 novembre 2015