Poika piilotti videokameran äitinsä vanhainkotiin

Ohhoh! · Stara.fi

Suomessa on paljastunut viime vuosina lukuisia tapauksia, joissa vanhuksia on hoidettu vanhainkodeissa erittäin huonosti. Meillä Suomessa vanhusten annetaan rypeä jopa päiväkausia samoissa vaipoissa ja ilman juomista. Emme ole kuitenkaan ainoa maa, jossa tätä tapahtuu.

Kanadan Peterboroughissa paljastui vuonna 2013 Alzheimerin tautia sairastavan 85-vuotiaan vanhuksen tapaus tämän pojan ryhdyttyä epäilemään äitinsä huonoa kohtelua St. Josephin vanhainkodissa. Äiti oli saanut yllättäen suuren ruhjeen silmäkulmaansa, ja vanhainkodin selitykset eivät häntä tyydyttäneet.

Poika epäili toisen vanhuksen olleen syyllinen tapaukseen. Camille Parent asensi salaa videokameran äitinsä Hellen MacDonaldin huoneeseen kolmeksi viikoksi ja tulos oli jotain aivan muuta kuin mies odotti. Äitiä kohdeltiin väkivaltaisesti ja hänen kasvoilleen työnnettiin muun muassa käytettyjä vaipppoja.

– Jos kohteena olisi ollut eläin, olisi hoitaja saanut syytteen. Katsotaan mitä tapahtuu ja miten yhteiskunta kunnioittaa vanhuksiamme, mies kertoo videolla.

Video aiheutti valtaisan kohun, joka jatkuu edelleen. Tapaukseen otti kantaa muun muassa Kanadan silloinen terveysministeri Deb Matthews, jonka mukaan tällaisilla tapauksilla täytyy olla nollatoleranssi. Ministeriä vaadittiin myös eroamaan paljastuksen vuoksi, mutta niin ei käynyt. Video on katsottu YouTubessa miljoonia kertoja ja esitetty miljoonille katsojille televisiouutisissa.