VHS-kasetilta löytyi suomalaista technohistoriaa – tältä reiveissä näytti vuonna 1992

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

1990-luku on ollut jo pitkään kuuma trendi musiikissa. Tuolloin nousi jättisuosioon dancemusiikki, jota kuullaan nykyisin paljon ravintoloissa ja radiossa. Samaan aikaan sai alkunsa myös technomusiikin alakulttuuri, jota ei tosin ole marginaalisuuden vuoksi juuri radioissa ja ravintoloissa muisteltu.

Technomusiikki lukuisine alalajeineen nousi laajempaan kansansuosioon vasta 1990-luvun loppupuolella, kun muun muassa The Prodigy nousi listoille ja alkoi kiinnostaa laajemmin. Dancemusiikin suosiota techno ei kuitenkaan koskaan haastanut.

Suomessa alakulttuuri reiveineen rantautui 1990-luvun alussa ensimmäisenä Turkuun, Vaasaan ja Ouluun, kun muualla Suomessa sitä saatiin odottaa hieman pidempään. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella housekulttuuri eli jo tuolloin vahvana.

Vaasassa ensimmäiset varsinaiset reivit, Eclipse 1, järjestettiin 18.9.1992, kun Wasa Party Syndicate kutsui technosta kiinnostuneet Hanken-koulun kellariin. Historiallisesta tapahtumasta ei jäänyt kovin paljon kuvamateriaalia, mutta lähes 25 vuotta reivien jälkeen tapahtuman toinen järjestäjä MC Hyper M on nyt löytänyt arkistoistaan 38 minuutin VHS-videon. Videolta nähdään ajankuvaa aivan suomalaisten reivien alkuvaiheista ja päästään myös tutustumaan alakulttuurin tuon ajan musiikkitarjontaan.

Eclipse 1 sai Vaasassa aikaan myös harvinaisen suuren kohun, kun kaupungin nuorisotyöntekijät väittivät tapahtumaa sen musiikkilinjan perusteella jo etukäteen ”huumejuhliksi” ja vaativat niiden kieltämistä. Mitään huumeisiin viittaavaa tilaisuudesta ei kuitenkaan löytynyt, mutta siitä huolimatta nuorisotyöntekijät ottivat yhteyttä muun muassa joidenkin reveissä käyneiden kouluihin ja vaativat heille huumetestejä.