Päästä luonnonvalo kotiisi aamuisin – se pitää painosi kurissa

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monilla ihmisillä on aamulla niin kiire, että viimeinen mieleen tuleva asia on se, että avaisi verhot ja antaisi luonnonvalon tulvia ikkunoista sisälle. Tutkijoiden mukaan se kuitenkin kannattaa tehdä, koska se vaikuttaa ihmisten aineenvaihduntaan ja sitä kautta painoindeksiin.

Daily Mail -lehti kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan pimeässä pukeminen aamulla saattaa lihottaa ihmisiä. Tutkijat olivat huomanneet, että ihmiset, joiden kotiin pääsi aamulla luonnonvaloa, olivat sopusuhtaisempia ja heillä oli pienempi painoindeksi.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että auringonvalon saaminen heti aamulla vaikuttaa ihmisten unirytmiin ja kehon sisäiseen kelloon, joka vaikuttaa osaltaan ihmisten painoon säädellessään aineenvaihduntaa, ruokahalua ja energiatasoja. Tutkimus tehtiin 54 vapaaehtoisen avulla ja heidän suhdettaan auringonvaloon, uneen ja painoindeksiin tarkkailtiin viikon ajan.

Tutkijat saivat viikon aikana huomata, että jo 20-30 minuuttia auringonvaloa päivässä vaikutti ihmisten painoon ja heidän sisäiseen kelloonsa. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että huolimatta siitä paljonko ihmiset söivät, luonnonvaloa päivän aikana saaneet ihmiset olivat hoikempia valosta johtuneen paremman aineenvaihdunnan vuoksi.