Shetlandin saaret täyttyivät nykyajan viikingeistä – vuosittainen festaritapahtuma

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Skotlannin pohjoispuolella sijaitsevan Shetlandinsaarten asukkaat korostavat usein olevansa viikinkien jälkeläisiä. Viikingit valloittivat ja asuttivat saaria 500 vuotta, ja siksi alueella korostetaan skandinaavisia juuria. Tanska antoi saariryhmän Skotlannille vuonna 1472.

Viikinkiperinteet elävät alueella edelleen. Äskettäin Shetlannin pääkaupungissa Lerwickissä juhlittiin yule-kauden päättäjäisiä, eli Up Helly Aa -juhlaa. Kaupungin kadut täyttyivät viikingeiksi pukeutuneista ihmisistä, jotka marssivat letkassa tulisoihtuineen.

Shetland Times on julkaissut videoita tapahtumasta. Shetlandin saarilla on puhuttu skandinaavista nornin kieltä 1700-luvulle saakka. Up Helly Aa -festivaaleja on juhlittu 1880-luvulta saakka.