Suomalaistutkimus: Aamulla aikaisin heräävät muita terveempiä!

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset jakautuvat yleensä kahteen ryhmään sen suhteen ovatko he aamuvirkkuja vai yökukkujia. Nyt suomalaistutkijoiden tekemä tutkimus on osoittanut, että ihmisten terveyteen ja ruokavalioon vaikuttaa merkittävästi se mihin aikaan ihmiset ovat hereillä.

Tukijat analysoivat 1.854 suomalaisen aikuisen ruokavaliota ja heidän nukkumistottumuksiaan. Tutkimuksesta kävi ilmi, että myöhemmin heräävien ihmisten energiatasot nousevat vasta päivällä, mikä sai heidät syömään enemmän sokeria ja rasvaisia ruokia.

Arkipäivinä yökukkujat eivät syöneet aamiaista, mutta he söivät silti koko päivän aikana enemmän sokeria, hiilihydraatteja ja rasvaa kuin aamuvirkut. Viikonloppuisin myöhemmin heräävät ihmiset söivät edelleen epäterveellisemmin, minkä lisäksi lauantaina ja sunnuntaina ruokailuajat olivat myös epäsäännöllisemmät ja he söivät yölläkin ylimääräisiä aterioita.

Tutkimustulokset julkaistiin Obesity-sivustolla, ja niiden mukaan tutkijat ennustavat yökukkujille ylipainon riskiä ja tulevaisuudessa ilmeneviä sydän- ja verisuonitauteja. Tutkijat huomasivat, että ihmisten sisäinen kello oli merkittävässä roolissa siinä millaisia ruokia ihmiset himoitsivat päivän aikana. Yöllä valvovat ja aamulla myöhään nukkuvat ihmiset tekevät huonompia valintoja ruoan suhteen ja energiavajeessaan himoitsevat sokerisia ja rasvaisia herkkuja.