Disneyn Kaunotar ja hirviö kiellettiin lapsilta Venäjällä – syynä homohahmo

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Disney-yhtiön Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö on tarkoitettu koko perheen elokuvaksi, mutta itänaapurissamme asiasta ei olla samaa mieltä. Elokuvalle on annettu Venäjällä K-16 -ikäraja siinä esiintyvän hahmon seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

Ohjaaja Bill Condon paljasti taannoin Josh Gadin esittämän LeFou -hahmon olevan Disneyn ensimmäinen julkisesti homoseksuaali hahmo. Tämä aiheutti ongelmia Venäjällä, sillä maassa homopropagandaksi luokitellun materiaalin esittäminen alaikäisille on kiellettyä. Käytännössä luokitteluun riittää syyksi se, jos esimerkiksi elokuvassa on mukana avoimesti homoseksuaali hahmo.

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö -elokuvan epäiltiin joutuvan jopa kokonaan kielletyksi Venäjällä hahmon vuoksi. Deadline-sivuston mukaan maan kulttuuriministeriö on kuitenkin sallinut sen esittämisen lapsilta kielletyllä K-16 -ikärajalla.

Suomessa Emma Watsonin ja Dan Stevensin tähdittämän elokuvan ikäraja on K-12. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö saa Suomen ensi-iltansa 17. maaliskuuta.